To "ΕΛΛΑΣ...ΜΟΝΟ ΜΙΑ"

Το "ΕΛΛΑΣ...ΜΟΝΟ ΜΙΑ":
  1. είναι ένα ελεύθερο ακομμάτιστο ιστολόγιο έχει ως σκοπό την ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, για θέματα οικονομικά, άμυνας, εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής.
  2. Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των συγγραφέων άρθρων και σχολίων καθώς και των ιστολογίων που προέρχονται οι αναρτήσεις. Αυτό το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών.
  3. Ελεύθερα μπορείτε να στείλετε προς ανάρτηση και τη δική σας άποψη.
  4. Σε περίπτωση που υπάρξει ανάρτηση, της οποίας είστε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων, ή που θίγεστε από αυτή, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας (el-las@hotmail.com) για την απαραίτητη διόρθωση. Εάν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω δεν θα έχει γίνει εσκεμμένα.
  5. Οι αναγνώστες που δημοσιεύουν σχόλια, παρακαλούνται όπως είναι ευπρεπείς στους σχολιασμούς τους, αποφεύγοντας ύβρεις και ατεκμηρίωτα στοιχεία. Σχόλια μη ευπρεπή θα διαγράφονται από τους διαχειριστές.
  6. ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ! Χρησιμοποιείε την ελληνική γραφή και όχι greeklish, δυσκολεύουν αρκετούς αναγνώστες μας.

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Έβρος: Στον "αέρα" κινδυνεύει να βρεθεί η επένδυση 40 εκατομμυρίων ευρω για εξόρυξη ζεόλιθου

Στον αέρα κινδυνεύει να βρεθεί η επένδυση εξόρυξης ζεόλιθου από κοίτασμα σε δημόσια έκταση στον Έβρο (Πετρωτά), μετά την κίνηση του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη, ν΄ ακυρώσει απόφαση για απευθείας μίσθωση του λατομείου, έκτασης 160 στρεμμάτων. Την απόφαση είχε λάβει ο γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, Θύμιος Σώκος.
Η επένδυση βρισκόταν πολύ κοντά στην αφετηρία: μετά την υπογραφή της μισθωτήριας σύμβασης, με τριετή ισχύ και δυνατότητα ανανέωσης έως 40 ετών, απέμενε μόνον η έκδοση της άδειας εκμετάλλευσης από το αρμόδιο υπουργείο, διαδικασία που προβλεπόταν να ολοκληρωθεί μέχρι 15/7. Το ύψος της επένδυσης θα ξεκινούσε από 22 εκατ. ευρώ (συν άλλα 6 εκατ. για τη δημιουργία ερευνητικού κέντρου στη Θράκη) και προβλεπόταν να φτάσει στα 40 εκατ. Σε ολοκληρωμένη φάση, το έργο θα απασχολούσε άμεσα περίπου 100 εργαζόμενους και ο δήμος θα απολάμβανε το 4% του κέρδους της εξόρυξης.
Πάντως, η εταιρία «Ν. Αλεξανδρίδης και ΣΙΑ Ο.Ε.-GEO VET», που θα εκμεταλλευόταν το κοίτασμα, δε φαίνεται διατεθειμένη να παραδώσει τα όπλα. Όπως δήλωσε στέλεχός της, στα επόμενα 24ωρα, εκπρόσωποι της θα έχουν σειρά επαφών στην Αθήνα, προκειμένου να πετύχουν την ακύρωση της απόφασης του κ. Μανιάτη, την οποία θεωρούν αδικαιολόγητη.
Η απόφαση του υφυπουργού, που εκδόθηκε στις 14/6, αναφέρει ότι ο κ. Σώκος «κατά παράβαση νόμου [...]επιλήφθηκε τής […]αίτησης θεραπείας που άσκησε η εταιρία Ν. Αλεξανδρίδης και ΣΙΑ και εξέδωσε [...] απόφαση περί αποδοχής της και ακολούθως [...]απόφαση, με την οποία εγκρίθηκε η απευθείας μίσθωση[…]». Στην απόφαση επισημαίνεται, ακόμη, ότι «σε κανένα σημείο του σκεπτικού ή του διατακτικού της απόφασης επί της αίτησης θεραπείας δεν μνημονεύεται η, προσβαλλόμενη, απορριπτική του αιτήματος για απευθείας μίσθωση απόφαση του γενικού γραμματέα Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης».
Ο τελευταίος είχε απορρίψει το αίτημα της GEO VET για την απευθείας μίσθωση, λόγω προγενέστερης εκτέλεσης ερευνητικών εργασιών του ΙΓΜΕ στην ίδια έκταση. Ακολούθως, η εταιρία είχε ασκήσει, ενώπιον του αρμόδιου υπουργείου ενδικοφανή προσφυγή για ν’ ακυρωθεί η απορριπτική απόφαση του γενικού γραμματέα. Η υπουργός Περιβάλλοντος είχε απορρίψει την ενδικοφανή προσφυγή και ο υφυπουργός είχε διαβιβάσει αρμοδίως τα σχετικά έγγραφα, προκειμένου να ξεκινήσουν διαδικασίες διενέργειας πλειοδοτικού διαγωνισμού με αντικείμενο τη μίσθωση.
Το σκεπτικό καταλήγει ως εξής: «Ακυρώνουμε, για τους λόγους που αναφέρονται στο σκεπτικό της παρούσας, την [...]απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης [...] καθώς και κάθε άλλη πράξη που εκδόθηκε σε εκτέλεση αυτής».
Το κοίτασμα στα Πετρωτά, με βεβαιωμένα αποθέματα 70.000.000 τόνων, έχει 84%-95% περιεκτικότητα σε ζεόλιθο, από τις υψηλότερες παγκοσμίως. Η χρήση ζεόλιθου μπορεί να καθαρίσει λίμνες και καλλιέργειες, μειώνοντας μέχρι 92% την παρουσία κυανοβακτηρίων, όπως έδειξαν -μεταξύ άλλων- πειράματα του ΑΠΘ στην Κορώνεια. Παράλληλα, μπορεί να αυξήσει την παραγωγή σιτηρών (μέχρι 57%) και καθιστά άοσμη τη λυματολάσπη/κοπριά, ανοίγοντας νέους δρόμους στη διαχείριση αποβλήτων.
Μέχρι σήμερα, η εγχώρια ζήτηση ζεόλιθου (περίπου 120.000 τόνοι ετησίως), καλυπτόταν με εισαγωγές, κυρίως από Τουρκία. Ο ελληνικός ζεόλιθος θα «έμπαινε» στην αγορά το 2012. Σε επικοινωνία του ΑΠΕ-ΜΠΕ με την αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης για το θέμα, στελέχη της παρέπεμψαν σε επίσημες δηλώσεις του κ. Σώκου, από εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου