To "ΕΛΛΑΣ...ΜΟΝΟ ΜΙΑ"

Το "ΕΛΛΑΣ...ΜΟΝΟ ΜΙΑ":
  1. είναι ένα ελεύθερο ακομμάτιστο ιστολόγιο έχει ως σκοπό την ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, για θέματα οικονομικά, άμυνας, εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής.
  2. Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των συγγραφέων άρθρων και σχολίων καθώς και των ιστολογίων που προέρχονται οι αναρτήσεις. Αυτό το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών.
  3. Ελεύθερα μπορείτε να στείλετε προς ανάρτηση και τη δική σας άποψη.
  4. Σε περίπτωση που υπάρξει ανάρτηση, της οποίας είστε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων, ή που θίγεστε από αυτή, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας (el-las@hotmail.com) για την απαραίτητη διόρθωση. Εάν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω δεν θα έχει γίνει εσκεμμένα.
  5. Οι αναγνώστες που δημοσιεύουν σχόλια, παρακαλούνται όπως είναι ευπρεπείς στους σχολιασμούς τους, αποφεύγοντας ύβρεις και ατεκμηρίωτα στοιχεία. Σχόλια μη ευπρεπή θα διαγράφονται από τους διαχειριστές.
  6. ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ! Χρησιμοποιείε την ελληνική γραφή και όχι greeklish, δυσκολεύουν αρκετούς αναγνώστες μας.

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Ελλάδα...η υπερχρεωμένη χώρα της Ευρωζώνης

Οι υπερβολές έχουν και τα όριά τους. Αν δεχθούμε ότι οι χώρες της ευρωζώνης, παρά τον κατακερματισμό των απόψεων που εμφανίζουν προς τα έξω, και το ΔΝΤ λαμβάνουν αποφάσεις με ορθολογιστικά κριτήρια, τότε η καταβολή της επόμενης δόσης των 12 δισ. ευρώ στην Ελλάδα θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιη υπό μία προϋπόθεση.
Η κυβέρνηση θα συμφωνήσει με την τρόικα τις επόμενες μέρες σε μια σειρά περιοριστικών μέτρων για την επίτευξη του φετινού στόχου για το δημοσιονομικό έλλειμμα και στην εξειδίκευση των μέτρων για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής μαζί με το πακέτο των αποκρατικοποιήσεων.
Δεν νομίζουμε ότι θα πρέπει να υπάρχουν αμφιβολίες για το τελευταίο, αν η κυβέρνηση θέλει να πάρει η χώρα τη δόση. Αν θα υλοποιηθούν και πόσα από αυτά που θα συμφωνηθούν, είναι μια άλλη ιστορία.
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται τα επιπρόσθετα 60 δισ. και πλέον που εκτιμάται ότι θα χρειαστεί η χώρα τη διετία 2012-2013 συν μερικά επιπλέον δισ. ευρώ για φέτος. Ο στόχος των κυβερνήσεων των κρατών της ευρωζώνης που αντιδρούν είναι να μειωθεί η δική τους συμμετοχή και να εξασφαλίσουν επιπλέον κάποιες εγγυήσεις από την Ελλάδα για να μπορέσουν να την πασάρουν στο δικό τους κοινό. Γι' αυτό έχουμε όλη τη συζήτηση για την αναδιάταξη του δημόσιου χρέους, τις αποκρατικοποιήσεις κ.τ.λ.
Κανείς φυσικά δεν μπορεί να γνωρίζει πού θα καθίσει τελικά η μπίλια. Ομως, το κόστος της απόφασης να μη δοθεί η επόμενη δόση στην Ελλάδα, που συνδέεται πλέον με την επιπρόσθετη χρηματοδότηση για τη διετία 2012-2013, ξεπερνά κατά πολύ τα όποια οφέλη από τη σκοπιά των θεσμικών δανειστών μας.
Επομένως, η λογική λέει ότι δεν θα αφεθεί η χώρα ξεκρέμαστη. Οι ελάχιστοι σοβαροί αναλυτές που υπάρχουν στην Ελλάδα και οι έχοντες πληροφόρηση και άποψη στο εξωτερικό συμφωνούν σ' αυτό.
Το μεγαλύτερο χρέος
Η Ελλάδα είναι η χώρα με το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος στην ευρωζώνη ως ποσοστό του ΑΕΠ. Ομως, δεν έχει το μεγαλύτερο χρέος αν τα ομόλογα και τα έντοκα αποτιμηθούν στις συμπιεσμένες τιμές της αγοράς.
Σύμφωνα με στοιχεία της Nomura και του Bloomberg, η χώρα με το μεγαλύτερο χρέος σε πραγματικές τιμές είναι η Ιταλία, αφού ανέρχεται στο 97,4% του ΑΕΠ. Ακολουθεί το Βέλγιο με 89,4% και έπεται η Ελλάδα με 80,6% του ΑΕΠ.
Η ζημιά
Ομως, όλο αυτό το μελόδραμα που παίζεται με τη δόση και το οποίο απεικονίζει τόσο ελληνικές πολιτικές σκοπιμότητες όσο και την απουσία στιβαρής ηγεσίας στην ευρωζώνη έχει κάνει μεγάλη ζημιά.
Η βουτιά στο Χρηματιστήριο της Αθήνας μετά τη διάψευση των αβάσιμων προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί για τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών την περασμένη Παρασκευή είναι μια απόδειξη.
Οι ανησυχητικές πληροφορίες σχετικά με τη συμπεριφορά μιας μεγάλης κατηγορίας καταθετών τις τελευταίες μέρες της προηγούμενης εβδομάδας είναι μια άλλη.
Το κωμικοτραγικό είναι ότι σχεδόν όλοι ανησυχούν για τα δάνεια από τους έξω και ξεχνούν ότι η μεγαλύτερη απειλή μπορεί να προέλθει από τους εντός των τειχών. Είναι κάτι που οι Ελληνες και οι κοινοτικοί αξιωματούχοι συχνά ξεχνούν, με εξαίρεση τον πρόεδρο της ΕΚΤ κ. Τρισέ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου