To "ΕΛΛΑΣ...ΜΟΝΟ ΜΙΑ"

Το "ΕΛΛΑΣ...ΜΟΝΟ ΜΙΑ":
  1. είναι ένα ελεύθερο ακομμάτιστο ιστολόγιο έχει ως σκοπό την ελεύθερη ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, για θέματα οικονομικά, άμυνας, εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής.
  2. Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των συγγραφέων άρθρων και σχολίων καθώς και των ιστολογίων που προέρχονται οι αναρτήσεις. Αυτό το αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών.
  3. Ελεύθερα μπορείτε να στείλετε προς ανάρτηση και τη δική σας άποψη.
  4. Σε περίπτωση που υπάρξει ανάρτηση, της οποίας είστε κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων, ή που θίγεστε από αυτή, επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας (el-las@hotmail.com) για την απαραίτητη διόρθωση. Εάν έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω δεν θα έχει γίνει εσκεμμένα.
  5. Οι αναγνώστες που δημοσιεύουν σχόλια, παρακαλούνται όπως είναι ευπρεπείς στους σχολιασμούς τους, αποφεύγοντας ύβρεις και ατεκμηρίωτα στοιχεία. Σχόλια μη ευπρεπή θα διαγράφονται από τους διαχειριστές.
  6. ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ! Χρησιμοποιείε την ελληνική γραφή και όχι greeklish, δυσκολεύουν αρκετούς αναγνώστες μας.

Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Στο τραπέζι, συναίνεση και κομματικές συνεργασίες

Οι προτάσεις και οι αντιπαραθέσεις των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο

Tου Γιωργου Π. Τερζη

Ετοιμοι για μια παρτίδα πόκερ για γερά νεύρα προσήλθαν στο Προεδρικό Μέγαρο οι πολιτικοί αρχηγοί. Οι δραματικοί τόνοι, που είχαν κυριαρχήσει το προηγούμενο διάστημα, προδιέθεταν από τα «πρώτα λεπτά» για μια σκληρή, έντονα διλημματική, διαπραγμάτευση μεταξύ του κ. Γιώργου Παπανδρέου, αφενός, και των Αντώνη Σαμαρά, Αλέκας Παπαρήγα, Γιώργου Καρατζαφέρη και Αλέξη Τσίπρα, αφετέρου.
Στο ξεκίνημα της συζήτησης, η επιλογή του πρωθυπουργού να αναζητήσει, απλώς, σημεία συμφωνίας, χωρίς να «απειλήσει» με εκλογές, φαίνεται ότι... προκάλεσε σύγχυση στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς.
Κάπου εκεί ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την απορία του προς τον πρωθυπουργό: «Αφού τα πράγματα πάνε στη σωστή κατεύθυνση, γιατί μας καλέσατε εδώ;». Τότε ήταν που ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στα περί πολιτικού πολιτισμού και ανάγκης συνεννόησης, εκφράζοντάς του το... παράπονο ότι τον συνέκρινε με τον Πινοσέτ. Ο κ. Τσίπρας, πάντως, δήλωσε στην Κ.Ε. του ΣΥΝ χθες ότι στο Συμβούλιο, ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι δεν θα εκταμιευτεί η 5η δόση και θα γίνει στάση πληρωμών.
Στη συνέχεια, οι πολιτικοί αρχηγοί ανέλαβαν να θέσουν ο καθένας την ατζέντα του.
Ο κ. Παπανδρέου, επιχειρώντας ρελάνς, εμφανίστηκε έτοιμος να δώσει χαρτοφυλάκιο ακόμη και σε στελέχη της αντιπολίτευσης, στην περίπτωση που επιτυγχανόταν συναίνεση επί των δημοσιονομικών στόχων. Εθεσε τέσσερις, θεωρητικώς, προφανείς στόχους, προκειμένου να επιτύχει την επί της αρχής συναίνεση της αντιπολίτευσης: «Θέλουμε να παραμείνουμε μέλος της Ευρωζώνης, τη διατήρηση του πακέτου στήριξης, τη μείωση του κράτους και την επίτευξη άμεσα ισοσκελισμένων προϋπολογισμών;». Δήλωσε «ανοιχτός σε κάθε πρόταση, ακόμη και στο να μπουν στην κυβέρνηση πρόσωπα κοινής αποδοχής... αρκεί να εμφανιστούμε ενωμένοι σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές» φέρεται -κατά μία εκδοχή, την οποία αρνείται η Ν.Δ.- να είπε ο κ. Παπανδρέου, εισπράττοντας την άρνηση του κ. Σαμαρά. «Αυτά δεν έχουν κανένα νόημα, αν δεν αλλάξει πολιτική... δεν μπαίνω σε τέτοια κυβέρνηση», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Ν.Δ.
Στη συζήτηση παρενέβη και ο κ. Καρατζαφέρης, ως θιασώτης της «συνευθύνης» των πολιτικών δυνάμεων. «Να προχωρήσουμε με οικουμενική κυβέρνηση» πρότεινε, εισπράττοντας την αντίδραση των κ. Σαμαρά και Τσίπρα, ότι κάτι τέτοιο είναι αντισυνταγματικό.
Ο κ. Καρατζαφέρης, αργότερα, επανήλθε στο ζήτημα της συνεννόησης, τουλάχιστον μεταξύ ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και ΛΑΟΣ. Αυτό έγινε τουλάχιστον δύο φορές κατά τη διάρκεια της σύσκεψης. Σε μία εξ αυτών υιοθέτησε ποδοσφαιρικό παράδειγμα, καλώντας τον κ. Σαμαρά να μπουν ως «αλλαγές» στην ελληνική ομάδα, που ήδη ηττάται 0-2, ώστε να τη βοηθήσουν να ισοφαρίσει... Στην τελευταία προσπάθεια είπε:
«Αντώνη, άσ' τα αυτά. Πάμε οι τρεις μας να τα βρούμε. Πάμε για έναν καφέ στη Μουρούζη (σ.σ. το ιδιαίτερο γραφείο του κ. Σαμαρά), να τα πούμε.
«Γιατί στη Μουρούζη; Πάλι σε εμένα θα είναι η πίεση;», απάντησε χαμογελώντας ο κ. Σαμαράς, προκαλώντας την εξήγηση Καρατζαφέρη.
«Γιατί το Καστρί είναι μακριά».
Ισχυρή υπήρξε η αντιπαράθεση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ζήτημα της συναίνεσης και το φορολογικό. Ο κ. Παπανδρέου παρουσίασε θέσεις τόσο της Ν.Δ. όσο και του ΛΑΟΣ που υιοθετούνται στο μεσοπρόθεσμο, ζητώντας κοινή στάση έναντι των πιστωτών. «Να συμφωνήσουμε στη μείωση των φορολογικών συντελεστών όπως προβλέπει το Ζάππειο ΙΙ», απάντησε ο κ. Σαμαράς, για να του αντιτείνει ο πρωθυπουργός ότι τα μέτρα αυτά «δεν τα αποδέχονται στο εξωτερικό, δεν τα αποδέχεται η τρόικα». «Να πάνε τα επιτελεία μας να διαπραγματευθούν, αλλά όχι με προτάσεις που εκ προοιμίου θα απορριφθούν», συνέχισε ο πρωθυπουργός, για να επιμείνει ο κ. Σαμαράς: «Ας συμφωνήσουμε πρώτα μεταξύ μας, και μετά μιλάμε με την τρόικα». Προφανώς και δεν συμφώνησαν.
«Μη μηδενίζουμε όσα γίνονται», φέρεται ειπών σε άλλο σημείο ο πρωθυπουργός, σχετικά με το οικονομικό πρόγραμμα. «Οχι μόνον στο Μνημόνιο, αλλά και στο μεσοπρόθεσμο, έχετε συνεχείς αστοχίες... Το αποτιμήσατε 22 δισ., πήγε στα 26 και τώρα μιλάτε για 28 δισ.», ανταπάντησε ο κ. Σαμαράς: «Δεν σου έχω εμπιστοσύνη, ακόμα κι αν συμφωνούσαμε. Εδώ ο Διαμαντίδης, η Μπιρμπίλη και η Κατσέλη αρνούνται να εφαρμόσουν τις αποφάσεις σου...». Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα ενημερώσει πάντως την Κ.Ο. της Ν.Δ. για το τι διημείφθη στο Συμβούλιο, τη Δευτέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου